عربی
بروزرسانی: ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۲ آذر
  • اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَيْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَيْنِ
کد : 18323-456     

آیا تقلید کافی است؟ یا برای شناخت خدای متعال، دلیل لازم است؟

استفتاء:

آیا تقلید کافی است؟ یا برای شناخت خدای متعال، دلیل لازم است؟

جواب:

باسمه جلت اسمائه; بنا بر اصل دفع ضرر احتمالی، عقل حکم میکند که ما در پی شناخت خدا باشیم. حال که چنین است شناخت مبتنی بر حدس و گمان، کفایت نمی کند زیرا ضرر احتمالی نه با حدس و گمان که با شناخت یقینی برطرف می‌شود. بنابراین اگر منظور از تقلید در این پرسش، پیروی از اعتقادات دیگران ـ حتی در صورت عدم آگاهی بخشی و اطمینان دهی ـ باشد این تقلید به حکم عقل جایز نیست ، زیرا ضرر احتمالی با این گونه شناخت بر طرف نمی‌شود و چنانچه منظور از تقلید، پیروی اطمینان بخش از فقیه متخصص در دین باشد ایرادی ندارد زیرا عقیده چنین فردی بر پایه استدلال بوده و موجب اطمینان و یقین از درستی آن است.

موارد مرتبط چرا از ميان اين همه صفات الهي تنها عدل در اصول دين آمده است؟ آیا انکار عصمت ائمه اطهار (ع) از مصادیق ارتداد است؟ آیا خداوند متعال پیش از آفریده شدن اشیاء به آن‌ها آگاه است؟ علم الهی چگونه است؟ آیا حضوری است یا حصولی؟ چرا تفسیرات متفاوتی برای صفات خداوند ارائه می شود؟ آیا نامگذاری افراد به «عبدالحسین، عبدالزهراء» و ... از نظر اعتقادی جایز است؟ دلیل یگانگی خدا و نفی شریک از او چیست؟ چه دلیلی بر وجود خداوند هست؟ آیا شناخت خداوند سبحان با دل است؟ یا با عقل؟ و یا با هر دو؟ راه‌های شناخت خداوند متعال کدامند؟ و خودِ شناخت به چه معناست؟
نظر شما :
captcha