عربی
بروزرسانی: ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۲ آذر
  • اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَيْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَيْنِ
کد : 18334-921      آخرین بروزرسانی : ۱۳۹۵ چهارشنبه ۱۹ خرداد   

حجاب، حدود و فلسفه آن

  • حجاب چه تعریفی دارد؟

سوال 1: حجاب چه تعریفی دارد؟
پاسخ آیت الله العظمی روحانی:

باسمه جلت اسمائه؛ حجاب عبارت است از پوشاندن سر و بدن با لباس و چادر از نامحرم به گونه ای كه پستی و بلندی بدن نمایان نباشد و البته بدون زینت و كارهای مهیچ باشد.

 

  • فلسفه‏ حجاب چیست؟

سوال 2: فلسفه‏ حجاب چیست؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ عمدۀ وجه حجاب آن است که بدون حجاب شرکت مرد و زن در زندگی ملازم می شود با ارتباطات شهوانی و جنسی، از ارتباط با خدای تعالی دور می شوند و برای رسیدن به مقامات عالیه انسانی در آن دنیا دور می گردند و مخالف اصل خلقت است.

 

  • آیا حجاب از ضروریات دین است و حكم كسانی كه به آن بی اعتنایی كنند چیست؟

سوال 3: آیا حجاب از ضروریات دین است و حكم كسانی كه به آن بی اعتنایی كنند چیست؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ بلی از ضروریات دین است و بی اعتنایی یعنی حجاب شرعی را رعایت ننمودن, موجب فسق است.

 

  • چرا اسلام حجاب را به جاهای به خصوصی محدود کرده فرق مو و صورت چیست؟

سوال 4: چرا اسلام حجاب را به جاهای به خصوصی محدود کرده فرق مو و صورت چیست؟ اگر قضیه تحریک باشد لب و دهن و چشم و ابرو که بیشتر از مو مردها را تحریک می کند پس چرا دستور به پوشانیدن صورت نیز نیست؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ اولاً در مورد صورت هم هر کجا احتمال تحریک جوانان باشد باید پوشانده شود و ثانیاً اگر مو زیبا باشد و روی صورت بریزد تحریکش قوی تر است و ثالثاً حتی جمعی از فقهاء لزوم پوشاندن صورت را نیز فتوی داده اند.

 

  • حد حجاب خانم ها در نماز و غیر آن

سوال 5: حد حجاب خانم ها در نماز و غیر آن را بیان فرمایید. 

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ در نماز بر خانم ها لازم است كه موها و تمام بدن، مگر دست‌ها تا مچ و پاها تا ساق را بپوشانند و همچنین پوشاندن ظاهر تمام صورت و باطن آن مانند دندان ‌ها لازم نیست و فرقی نیست بین آنكه نامحرم باشد یا نباشد. اما در غیر نماز باید خانم ها از نامحرم بالغ بدن و موی خود را بپوشانند ولی پوشاندن صورت و دست ها تا مچ لازم نیست.

 

  • حدود حجاب برای بانوان دقیقاً چه مقدار است؟ حداقل ها در پوشش چیست؟

سوال 6: حدود حجاب برای بانوان دقیقاً چه مقدار است؟ حداقل ها در پوشش چیست؟ 

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ حد حجاب بانوان پوشاندن از سر تا قدم است و حد تنگی لباس ساتر باید حاکی از پست و بلند بودن اعضاء نباشد تا محرک نامحرمان گردد.

 

  • حکم خانم‌هایی که با داشتن چادر بالاتر از مچ دست و یا جلوی موهایشان پیدا است

سوال 7: بعضی افراد توجه کافی به حجاب ندارند مثلا با وجود داشتن چادر بالاتر از مچ دستشان پیدا است و یا گاهی کمی از جلوی موهایشان پیدا می شود در حالی که می توانند از اول جلوی ایجاد این حالت‌ها را در مقابل نامحرم بگیرند اما کوتاهی می کنند حکم ایشان چیست؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ مرتکب گناه می شوند و هر کدام از این گناهان اثر خودش را دارد و بر اعمال او مترتب می شود.

 

  • امروز یك حركت خزنده ای علیه چادر آغاز گردیده است، خواهشمند است نظر مبارك را بیان فرمایید.

سوال 8: امروز یك حركت خزنده ای علیه چادر كه یك حجاب ملی و سنتی است آغاز گردیده است، خواهشمند است نظر مبارك را بیان فرمایید.

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ كسانی كه این حركت را ایجاد كرده اند یا تأیید می كنند یقینا نظر اصلاحی ندارند و این گونه حركات مقدمه مخالفت با حجاب شرعی است كه نظیرش را در زمان رضاخان دیده ایم. خداوند شر این افراد را از سر مسلمانان رفع نماید.

 

  • چطور باید باحجاب باشم حتی در شرایطی که اطرافیانم مسخره‌ام می كنند؟

سوال 9: چطور باید خودم را متقاعد كنم كه با حجاب باشم و به این عقیده پایبند باشم حتی در شرایطی که اطرافیانم مسخره‌ام كنند؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ شما اول باید عقیده‌تان را کامل کنید خدا را بشناسید بعد توجه کنید که خدای تعالی حجاب را برای سعادت خانم‌ها قرار داده است، اگر به این مرحله از اعتقاد برسید دیگر به مسخره نمودن و اذیت اطرافیان اعتنا نخواهید کرد.

 

  • آیا پوشیدن مانتو كه امروز مد شده حجاب اسلامی حساب می شود

سوال 10: آیا پوشیدن مانتو كه امروز مد شده حجاب اسلامی حساب می شود یا چادر لازم است كه تمام بدن پوشیده شود؟ 

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ مانتو چنانچه گشاد باشد و تمام بدن را بپوشاند تا پستی و بلندی بدن پیدا نشود، كافی است.

 

  • در مورد حجاب خانم‌ها وجه و كفین را توضیح دهید.

سوال 11: در مورد حجاب خانم‌ها وجه و كفین را توضیح دهید.

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ خانمی كه خیلی زیبا نباشد و زینت هم نكند و لباس مناسب بپوشد اگر گردی صورت و از مچ دست تا انگشتان را نپوشاند، اشكال ندارد.

 

  • آیا استفاده از رنگ تیره برای خانم‌ها مکروه است؟

سوال 12: چرا اكثراً در مدارس و بعضی دانشگاه ها و... خانم ها را مجبور می كنند كه لباس سیاه و تیره بپوشند در حالی كه رنگ سیاه مكروه است؟ آیا واقعا رنگ تیره برای خانم‌ها مکروه است؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ اولاً لباس سیاه خصوصاً برای خانم‌ها مطلقاً مکروه نیست، و ثانیاً لباس سیاه برای دور نگه داشتن از توجه آقایان است که باعث می شود خانم‌ها بدون موانع و مسایل حاشیه‌ای  مشغول درس خواندن باشند.

 

  • آیا این درست است که حجاب در جامعه حتی برای پیروان ادیان دیگر اجباری باشد؟

سوال 13: آیا این درست است که حجاب در جامعه اجباری باشد؟ آیا حجاب اسلامی را زنان خارجی که به ایران می آیند و یا پیروان ادیان دیگر باید رعایت کنند؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ حجاب برای زنان مسلمان از واجبات است و حکومت اسلامی و افراد مکلفند به امر به معروف، و امر به معروف در هر جایی که ممکن باشد واجب است و اجبار بر حکومت قهراً لازم است و همچنین زنان کفار که اجبار می شوند به حجاب برای حفظ اجتماع است از هر چیزی که خلاف خاصه اسلام می باشد.

 

  • آیا زن مسلمان می تواند بی‌حجاب باشد؟ آیا ایمان تنها به خدا كافی است؟

سوال 14: آیا زن مسلمان می تواند بی‌حجاب باشد ولی چون خود را قلباً مسلمان می بیند نیازی به رعایت حجاب نبیند. آیا ایمان تنها به خدا كافی است؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ خیر ایمان به خدا کافی نیست بلکه باید آنچه خدا واجب کرده است، انجام دهد و هر چه نهی کرده است ترک کند چون همه این احکام خدای تعالی برای رسیدن بشر به مقامات عالیه است و  ترک حجاب مستلزم فساد جامه می شود.

 

  • حضور دختران و زنان در مسابقات ورزشى كه با فریاد و تشویق بازیكنان همراه است

سوال 15: در برخى از مسابقات ورزشى داخل سالن دیده مى‏‌شود كه دختران ‏جوان در ورزشگاه حضور دارند كه با فریاد و تشویق بازیكنان همراه است. نظرتان را بفرمایید.

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ این قبیل موارد محرمات زیادى را مثل دیدن ‏بدن مردان، و عدم حجاب شرعى زنان، و قصد ریبه طرفین و از این قبیل امور مستلزم است؛ لذا جائز نیست. و اگر هیچ ‏خلاف شرعی را، لازم نیاید مانعى ندارد، ولى بسیار بعید است.

 

  • پوشیدن لباسن بدن‌نما و آرایش فراوان عروس در شب عروسی

سوال 16: آیا معظم له پوشش لباس بدن‌نما و آرایش فراوان عروس در شب اول ‏عروسى را جایز مى‏‌دانید؟ نسبت به گردش عروس كه در آخر شب به همراه‏ تعدادى ماشین صورت مى‏‌گیرد، چه مى‏‌فرمایید؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ پوشیدن لباس بدن‌نما در حضور نامحرمان جایز نیست و نیز در صورت عورت‌نما بودن در مقابل زنان نیز جایز نیست، غیر از این دو مورد اشكال ندارد. نسبت به گردش با ماشین در آخر شب با رعایت عدم مزاحمت‏ دیگران و رعایت حجاب اشكال ندارد.

 

  • حكم شركت زنان با حفظ حجاب در دسته‌‏هاى سینه‌زنى و زنجیرزنى

سوال 17: آیا جایز است زنان با حفظ حجاب و پوشیدن لباس خاصى كه بدن آنان را بپوشاند، در دسته‏‌هاى سینه‌زنى و زنجیر‌زنى شركت كنند؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ در صورت حفظ حجاب و نگاه نكردن به بدن مرد نامحرم اشكال ندارد.

 

  • آیا مرد می تواند دختر نامحرم را به قصد ازدواج ببیند؟

سوال 18: من با خواستگارم كه هنوز او را ندیدم ارتباط تلفنی و همچنین ایمیل دارم و به تازگی می خواهیم از طریق دوربین كامپیوتر همدیگر را ببینیم ایشان در ایران نیستند و ایشان می خواهند مرا بدون حجاب ببینند. آیا یك نظر اشكالی ندارد؟ و اینكه ایشان به ایران بیایند و بخواهند مرا برای لحظاتی بدون روسری ببینند گناه دارد؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ اگر قصد واقعی طرفین ازدواج است و به قصد طرف مقابل یقین دارید (حتی دیدن تمام بدن هم برای یك نظر)، اشكال ندارد، ولی نه برای مدت زیاد، بلكه اسلام فقط مدت محدودی را كه خواستگار تشخیص بدهد كه شخص مورد نظر مطابق سلیقه او هست یا خیر، جایز می داند.

 

  • اگر اساتید خانم دانشگاه حجابشان را رعایت نکنند تکلیف چیست؟

سوال 19: در دانشگاه تحصیل می کنم یکی از اساتید حجاب شرعى را رعایت نمى‏‌كند و در هنگام نوشتن مطالب روى تخته سیاه، دست و موهاى سر او، بیش از اندازه ظاهر مى‏‌شود؛ تكلیف ما چیست؟

پاسخ آیت الله العظمی روحانی: 

باسمه جلت اسمائه؛ نهی از منکر یکی از واجبات قطعیه اسلام است و مصادیق آن نسبت به افراد مختلف است، نسبت به استادتان اول با خود آن خانم صحبت مؤدبانه کنید که نسبت به رعایت حجاب شرعی اقدام کند، اگر تأثیر نکرد از رئیس دانشگاه بخواهید که به ایشان دربارۀ حجابش تذکر دهد.

موارد مرتبط لزوم محدود نمودن حكومت
نظر شما :
captcha