عربی
بروزرسانی: ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۲ آذر
  • اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَيْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَيْنِ
کد : 18322-368     

جوائز بانكى چون شرط نشده است و بانك هم ملزم به آن نيست حلال است.

استفتاء:

در باره ماهيت حسابهاى بانكى از نظر اسلام; بفرماييد: الف) آيا در بانك ها اعتبار و ارزش قراردادى پول به نام اشخاص ثبت و جابجا مى شود يا به عين اسكناس اجازه در تصرف داده مى شود؟ ب) آيا حكم شكلهاى مختلف حسابهاى بانكى (جارى، سپرده ثابت،مشاركت هاى بانكى و...) يكسان است؟ ج) حكم سودهاى على الحساب كه در مشاركت هاى بانكى به سپرده گذار پرداخت مى شود چيست؟ د) حكم جوائز و هدايائى كه بانك به سپرده گذار پرداخت مى كند چيست؟

جواب:

باسمه جلت اسمائه; الف) ممكن است به عين اسكناس اجازه تصرف داده شود، يا به اين كه صاحب پول به بانك قرض بدهد يا بفروشد، يا آن كه پولش را به بانك اباحه كند ولو اين كه بانك آن را تملك كند و به ديگرى بدهد و اباحه معوض باشد، يا آن كه صاحب پول پول را به شكل امانت و وديعه در بانك بگذارد و اجازه دهد در آن تصرف كند نهايت آن كه اجازه تصرف ناقل مجانى نيست بلكه در مقابل عوض است. ب) حكم شكل هاى مختلف حساب هاى بانكى يكسان است. ج) و سودهاى بانكى، چنانچه پول قرض باشد حرام است. و اگر پول را بفروشد آن هم اشكال دارد. ولى اگر به عنوان اباحه به عوض، يا وديعه و امانت باشد حلال است و اشكال ندارد. د) جوائز و هداياى بانكى چون شرط نشده است و بانك هم ملزم به آن نيست و تنها براى تشويق مردم ميدهد حلال است وهيچ اشكالى ندارد.

موارد مرتبط تبديل قصاص به ديه يا عفو، از حقوق اولياء ميت است. سقط ولدالزنا هم ديه دارد و ديه او مال امام زمان ارواحنا فداه است. اگر در ورزش طناب کشی فردی بمیرد ديه به عهده تمام افراد گروه ديگر است. آيا خون كسى كه دين خود را ـ اسلام ـ عوض كند حلال است؟
نظر شما :
captcha