عربی
بروزرسانی: ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۲ آذر
  • اَلسَّلامُ عَلَى الْحُسَيْنِ وَ عَلى عَلِىِّ بْنِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَوْلادِ الْحُسَيْنِ وَ عَلى اَصْحابِ الْحُسَيْنِ
کد : 18329-530     

نظر حضرت آیت الله العظمی روحانی درباره عزاداری های منجر به جراحت

در عزاداری حضرت سیدالشهداء (ع) و اصحاب باوفای ایشان برخی افراد اقدام به ضرب منجر به جرح خود می کنند. توصیه شرع مقدس در باب حدود عزاداری و این گونه موارد چیست...

پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه (شفقنا) در رابطه با عزاداری حضرت سیدالشهداء (علیه السلام) از حضرت آیت الله العظمی روحانی استفتایی نموده است که در ادامه متن آن را همراه با جواب معظم له می خوانید:

 

محضر ارجمند مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی سید صادق روحانی (مدظله العالی)

 

با سلام و احترام؛ با توجه به اینکه در شرایط و تغییرات پیوسته زمانی و مکانی اطلاع از آخرین پاسخ ها گره گشای مؤمنین خواهد بود، شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) با هدف تبیین احکام شرع مقدس اسلام، پرسش های رایج در نزد کارشناسان یا سطح جامعه را تقدیم حضور می نماید. لذا استدعا دارد فتوای حضرت عالی در پاسخ به پرسش ذیل را اعلام فرمایید:

 

در عزاداری حضرت سیدالشهداء (ع) و اصحاب باوفای ایشان برخی افراد اقدام به ضرب منجر به جرح خود می کنند. توصیه شرع مقدس در باب حدود عزاداری و این گونه موارد چیست؟

 

پاسخ حضرت آیت الله العظمی روحانی:

 

باسمه جلت اسمائه؛

 

دقت شود که بقاء دین به اعتقاد همه متدینین مرهون قیام امام حسین (علیه السلام) است.

 

و اما جواب سؤالی که مرقوم نموده اید مشتمل است بر کبری و صغری.

 

کبری عبارت است از اینکه اگر حکم شرعی ثابت شود می توان آن را با توجه به سخن بعضی از مردم تغییر داد یا نه. صغری عبارت است از بعضی اقسام عزاداری حضرت سیدالشهداء سلام الله علیه.

 

اما صغری: در مورد عزاداری همراه ضرب و جرح و به خصوص قمه زدن، اولا در سال آخر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) حجامت را به خون آوردن جلوی سر قرار دادند و متخصصین می گویند که این عمل برای مغز نافع است و ثانیاً امام صادق (علیه السلام) در حدیث معتبر می فرماید خراشیدن صورت و خون آمدن در عزای امام حسین (علیه السلام) مأموربه است، امام زمان سلام الله علیه هم می فرمایند من تا آخر عمر بر امام حسین گریه می کنم و اگر اشکم خشک شود خون گریه می کنم. آقای نائینی هم صریحاً می فرماید قمه زدن و خون جاری شدن در صورت عدم ضرر به نفس مأموربه است و آقای خویی و سایر مراجع نجف همانطور که در کتب مختلفی چاپ شده است، آن را تأیید کرده اند.

 

اما کبری: در قرآن و روایات صریحاً نهی شده است از اعتنا به حرف و تمسخر دیگران.

 

در قرآن خدای تعالی به پیغمبر (صلی الله علیه و آله) خطاب می فرماید که هنگامی که مردم را به نماز می خوانی مشرکین و کفار تو را مسخره می کنند که نباید اعتناء کنی (وَإِذَا نَادَيْتُمْ إِلَى الصَّلاَه اتَّخَذُوهَا هُزُوًا وَلَعِبًا ذَلِكَ بأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَّ يَعْقِلُونَ) مائده 58.

 

همچنین است رمی جمرات در حج که مورد تمسخر بوده است و بعضی دیگر از احکام اما دستور شرع هم این است که باید ادامه یابد و نباید به حرف کفار اهمیت داد.

 

لذا قمه زدن نیز به نحوی که موجب ضرر به نفس نباشد جایز است و بلکه از با اهمیت ترین موارد عزاداری است و به حرف و تمسخر دیگران نباید اعتنا کرد.

موارد مرتبط پیام تشکّر و قدردانی بابت ارسال پیام‌های تسلیت و ابراز همدردی‌ به مناسبت ارتحال مرجع مجاهد مرحوم آیت‌اللّه العظمی سیّدمحمّدصادق حسینی روحانی(ره) سخنی درباره تقلید و وظیفه مقلّدان حضرت آیت‌اللّه العظمی سیّدصادق روحانی(قدس سره) پس از رحلت ایشان» گفتاری از آیت الله مصطفی مصری العاملی درباره مرجع مجاهد حضرت آیت‌اللّه العظمى سیّدصادق روحانى(قدّس سرّه) مراسم تشییع و وداع با پیکر آیت الله العظمی روحانی بيانيه وكيل عام حضرت آيت الله العظمى روحانى مرجع مجاهد آيت الله العظمى روحانى به ملكوت اعلى پيوست پیام تسلیت دفتر آیت الله العظمی روحانی در پی رحلت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی تولید نرم افزار اندرویدی مجموعه آثار فقهی و اصولی حضرت آیت الله العظمی روحانی دام ظله تولید نسخه جدید ویندوزی مجموعه آثار آیت الله العظمی روحانی دام ظله تولید نسخه جدید نرم افزار اندرویدی مجموعه آثار آیت الله العظمی روحانی شامل 114 جلد از آثار معظم له
نظر شما :
captcha